Mermer Nedir?

Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98’i CaCO3‘ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. 

Mermer Madeninin Tarihi

Mermer madenciliği ile ilgili ilk bulgular M.Ö.3 YY. da Ege Denizi’ndeki Paros ve Naxos adalarında çıkarıldığını göstermektedir. Araştırmalara göre bu adalardan çıkarılan madenin değer gördüğü ve şöhret kazandığını belirtebiliriz.

Medeniyetler krallığı Anadoluya baktığımızda mermer, Roma ve Bizans impartorluğu zamanında heykel, anıt, bina ve tapınaklarının inşaatlarında kullanıldığını görmekteyiz. Büyük bloklat, sütun şeklinde hazırlanmış kirişler şeklinde kullanılmıştır. Yapısı gereği dayanıklığı fazla olan mermer farklı medeniyetlerin vazgeçilmezi olmuştur.

Dayanıklığı fazla olan mermerden yapılmış inşaatlar günümüze kadar ayakta durabilmiştir. Kalıntılara bakıldığında, Anadolu’da mermer tarihinin İlk Çağa kadar gittiği söylenebilir. MÖ 7. yüzyıl ile MS 7. yüzyıl arasındaki dönemi mermerin altın çağı olarak adlandırabiliriz. O dönemin kendine has yapısı sayesinde Anadolu’da pek çok mermer çeşidi işlenip kullanılmıştır.

Mermerin özellikleri

Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir. Ancak yabancı maddelerin araya girmesi ile sarı, pembe, mavimtırak, esmerimsi ya da siyah gibi farklı renkler üzerinden şekil alabilmektedir. Özellikle mikroskop ile incelendiği zaman birbirine güçlü biçimde kenetlenmiş olan ‘kalsit kristalleri’ üzerinden oluştuğu anlaşılmaktadır. 

Bugün

Günümüzde, madenlerde yüksek teknolojili ekipman ve aletler kullanılmaktadır. Böylece daha az iş gücü ile daha fazla mermer üretilmektedir.

Türkiye’de yıllık doğal taş üretimi 11,5 milyon ton civarında olup işleme tesislerinin toplam plaka üretim kapasitesi 6,5 milyon m² civarındadır.

İhracata bakarsak, Türkiye global pazardaki %42 payla mermer ihracatında liderdir.

Türkiye’de üretilen en iyi mermer türlerini işleyecek makinalar arıyorsanız sizi İzmir fuarına ( 30 Mart – 2 Nisan 2022) bekliyoruz. Her türlü talebiniz için lütfen bizi arayın veya e-posta gönderin.

İletişim

Adres: Hacıeyüplü,  3075. Sk. No:20, 20050 Merkezefendi/Denizli

Çalışma Saatleri : Hafta içi 08:00 -18:30  

İrtibat Numarası: 0(258) 251 1312

E-Posta Adresi: info@rundel.com.tr

WordPress’e hoş geldiniz. Bu sizin ilk yazınız. Bu yazıyı düzenleyin ya da silin. Sonra yazmaya başlayın!